Det er ikke raketvidenskab at koge ris, men det kan alligevel give mening at følge en guide, hvis man ønsker det. Vi har netop valgt at udarbejde denne guide for at glæde dig, der søger gode tips og tricks om at koge ris. Vi fortæller dig om, hvordan du skal gribe det hele an, hvis du skal kunne nyde veltilberedt ris. Vi er eksperter på området, og vi deler glædeligt vores viden og kompetencer.
I guiden vil vi også omtale nogle udvalgte riskogere, som kan gøre din hverdag nemmere. Vi sørger tilmed for at linke til mindst en dansk forhandler, som sælger de omtalte riskogere.
Gastrofun er inspirationskilden til denne guide om at koge ris.
Gør din hverdag nemmere med en riskoger
Vi vil våge påstå, at du kan gøre din hverdag både nemmere og sjovere, hvis du ejer en riskoger. Det er en madlavningsmaskine, som flere og flere forbrugere vælger at investere i. Det er en investeringsmulighed, som du også kan tage til overvejelse.
En riskoger – eller også kendt som en risdamper er et fantastisk køkkenredskab, som efterhånden har fundet vej til rigtigt mange hjem. Finder du det problematisk at koge ris på traditionel vis, kan du købe en riskoger, så du ikke længere skal irritere dig over et utilfredsstillende resultat. Køber du en riskoger, kan du spare både tid og energi i hverdagen, da maskinen klarer arbejdet for dig. Det eneste du skal gøre er at tilsætte vand og ris.
Bruger du en riskoger, kan du nyde perfekte ris hver eneste gang. Riskogeren klarer kogningen selv, så du kan slappe af og vente på, at risene er klar til at blive fortæret. Ydermere er det nemt at rengøre og vedligeholde en riskoger, hvilket også har haft indflydelse på den tårnhøje popularitet.
Riskogere kan købes i mange forskellige størrelser, hvorfor dette køkkenapparat er henvendt til både større og mindre familier samt par. Som lovet kommer vi med nogle anbefalinger til riskogere, der er bedre end gennemsnittet. De omtalte riskogere repræsenterer henholdsvis den lave, den mellem og den høje prisklasse.
Den lave prisklasse: OBH 6322 riskoger (1,8 liter) – Link
I den lave prisklasse støder du på OBH 6322, som er en mindre riskoger med en kapacitet på 1,8 liter. Riskogeren kan koge alle typer ris og byder på nem rengøring. Du får glæde af den automatiske holde-varm-funktion samt non-stick belægning. Der medfølger glaslåg med dampventil, målebæger- og ske samt opskrifter.
Blandt de mange funktioner er det desuden værd at nævne dobbelt kontrollampe og strømafbryder, som er med til at garantere høj sikkerhed. OBH 6322 er primært egnet til enlige og par, men kan også bruges af mindre familier.
Specifikationer:
- Kapacitet: 1,8 liter
- Effekt: 400 watt
Den mellem prisklasse: Gastroback riskoger (3 liter) – Link
I den mellem prisklasse finder vi denne Gastroback riskoger med en kapacitet på 3 liter. Det er en mellemstor riskoger, som egner sig til små og mellemstore familier. Der medfølger både målekop og ske, så du har alt, hvad du skal bruge for at koge ris til den helt store guldmedalje.
Riskogeren kan ikke blot koge ris. Den kan også bruges til at steame grøntsager og til at holde suppen varm. Denne riskoger vil således hurtigt kunne gå hen og blive din bedste ven i køkkenet. Gastroback imponerer desuden med den høje kvalitet over hele linjen.
Specifikationer:
- Kapacitet: 3 liter
- Effekt: 450 watt
Den høje prisklasse: Sage The Risotto Plus riskoger (3,7 liter) – Link
Slutteligt skal vi også se på en riskoger i den høje prisklasse. Her ser vi på Sage The Risotto Plus, som måske er den bedste riskoger på det danske marked. Det er en stor riskoger med en kapacitet på 3,7 liter, som desuden har mange forskellige indstillinger og funktioner.
Den anbefalelsesværdige riskoger er udviklet i samarbejde med Heston Blumenthal, som er en verdenskendt mesterkok. Han har bl.a. været med til at udvikle de fem indstillinger bestående af risdampning, slow cook high, slow cook low, risotto og sauté. Rengøringen er let som en leg, da du nemt kan tage gryden op og rengøre den under rindende vand. Der medfølger rismål, kogningssi og serveringssi. Det er helt overordnet svært ikke at blive forelsket i denne brugervenlige og moderne riskoger.
Specifikationer:
- Kapacitet: 3,7 liter
- Effekt: 760 watt
Kunsten at koge ris
Der er ingen grund til at gøre det mere kompliceret end højst nødvendigt, men man kan alligevel godt betragte ”at koge ris” som en kunst. Vi lærer dig alt om denne kunst, så du kan koge ris til dig selv og dine medmennesker. Vil du også imponere omverdenen med dine madlavningsevner, skal du blot følge en håndfuld simple tips og en guideline.
Ingredienser (2 personer)
Vand: 3 dl. vand
Ris: 2 dl. ris (løse ris)
Skal du koge ris, skal du faktisk kun bruge to ingredienser. Du skal bruge henholdsvis vand og ris, hvorfor du ikke er nødsaget til at købe en masse andre ingredienser. Ovenstående tager udgangspunkt i 2 personer, men der er selvfølgelig også mulighed for at lave ris til flere personer. Det kræver blot, at du har en tilstrækkelig stor gryde og har fyldt dit rislager op.
1 deciliter ris per person plejer at være meget passende i de fleste situationer. Spiser du mere end gennemsnittet, kan du nemt lave en større portion, så du ikke risikerer at gå sulten i seng. I princippet kan du også bruge kogeposer / risposer, men der er ingen tvivl om, at løse ris er den billigste løsning.
Fremgangsmåde (trin-for-trin)
Følger du vores brugervenlige guide, når du koger ris, kan der næsten ikke gå noget galt. Vores trin-for-trin guide kan bruges af enhver person, som ønsker en simpel forklaring på, hvordan man koger ris til større eller mindre selskaber:
- Find en kasserolle / gryde frem – Vælg en passende størrelse (hellere lidt for stor end lidt for lille)
- Tænd for dit komfur og hæld vand i gryden – Skru højt op for dit komfur og hæld vand i gryden.
- Hæld ris i gryden – I det øjeblik hvor vandet begynder at koge kan du hælde ris i gryden. I den anledning skal du være forsigtig, så du ikke risikerer at få det varme vand udover det hele.
- Skru ned for komfuret – Når du har hældt risene i, skal du skrue ned for komfuret (Vælg en af de laveste temperaturer)
- Lad risene simre – Risene skal simre i gryden omkring 10-15 minutter.
- Sluk blusset og lad risene køle – Sluk for blusset, lad låget sidde på og lad risene køle i 10-15 minutter.
Følger du ovenstående guide, kan du minimere risikoen for, at risene enten vil blive brændte, tørre eller vandede. Det er nogle af de udfordringer, du kan undgå at kæmpe med, hvis du blot sørger for at følge denne fremgangsmåde.
Risene vil efterfølgende være serveringsklare, så du kan ånde lettet op ved tanken om, at du har fået styr på, hvordan man koger ris. Du skal dog være opmærksom på, at der er visse ristyper, der skal tilberedes på anden vis.
Gode grunde til at spise ris
Der er mange gode grunde til at spise ris, hvilket vi beder dig om at være opmærksom på, hvis du søger råvarer til din madlavning. Vi nævner de bedste grunde til at spise ris nedenfor:
Det er billigt – Løse ris og ris i poser kan købes i ethvert supermarked til næsten ingen penge. Skal du lave billig frokost eller aftensmad, kan du gøre klogt i at anvende ris, som typisk er billigere end både pasta og kartofler.
Det er sundt – Ris er forholdsvis sundt, hvilket også er en markant fordel. Det gælder ikke mindst brune ris, som fungerer både mættende og slankende, ligesom det bidrager til en bedre fordøjelse. Går du op i din krop og sundhed, skal du spise ris.
Det er nemt og hurtigt at lave – Har du først lært at koge ris, så glemmer du aldrig, hvordan man gør. Det er både nemt og hurtigt at koge ris, hvorfor ris bliver nydt i mange tusinde danske hjem hver dag. Er din hverdag travl og hektisk, bør nem og nærende mad være at foretrække for dig.
Find den helt rigtige riskoger med disse tips
Afslutningsvis kommer vi en håndfuld gode tips til dig, der skal på jagt efter den helt rigtige riskoger. Skulle det mod forventning ske, at du ikke kan bruge en af de anbefalede riskogere, kan du fortsætte din jagt på internettet med disse tips:
- Høj kapacitet bør være at foretrække – Kapaciteten er afgørende for, hvor store mængder ris du kan lave ad gangen. Vil du gerne koge ris til mange personer, så vil høj kapacitet være alfa omega.
- Vær opmærksom på strømforbruget – Vil du gerne holde dine strømudgifter nede på et minimum, skal du vælge en riskoger med et lavt strømforbrug. Du skal blot kigge efter effekten, der er angivet i watt.
- Læs om funktioner og indstillinger – Vil du gerne have en avanceret riskoger, skal du vælge en riskoger med mange funktioner og indstillinger. Autostop er én af de funktioner, som du kan drage nytte af.