Har man knivene eller rivejernet i orden, vil mange nok mene, at de er godt dækket ind på udstyr, hvis grøntsager skal snittes fint i skiver. Og derfor er det heller ikke i samtlige danske køkkener, man finder et mandolinjern. Men dette køkkenredskab kan næsten betragtes som uundværligt, når først man har prøvet kræfter med det. Det gør en hel del køkkenarbejde langt nemmere, hurtigere og smartere.
Et klassisk mandolinjern, som man kender det, købes med et fint blad på midten, der hjælper dig med let og hurtigt at få snittet dine grøntsager i ultratynde skiver. Som ofte kan du tilkøbe andre former for blade, hvis de ikke medfølger ved dit køb. Her kan eksempelvis købes blade, der trevler eller laver riller i grøntsagerne, hvis du vil have et avanceret og æstetisk look, når du tilbereder din mad.
Hvad kan jeg bruge mit mandolinjern til?
Et mandolinjern kan benyttes til mange forskellige typer af grøntsager. Det er nemmest at benytte det til de hårdere grøntsager som gulerødder, squash, blomkål eller lignende, da disse ikke bliver most, når man kører dem over bladet. Ligeledes kan de lidt grove grøntsager blive nemmere at spise, når de er snittet i tynde stykker.
Ofte kan grøntsager som gulerødder og broccoli godt blive betegnet som de lidt kedelige af slagsen. Med dette redskab opstår der helt nye muligheder i dit køkken, for hvordan du kan tilberede de grove grøntsager, så de bliver mere delikate og lækre. Hvis du vil kaste dig ud i de sunde snackmuligheder, er det et fremragende udstyr, hvis man ønsker at lave sine egne chips. Ud over at lave dem på kartofler, kan andre rodfrugter som rødbeder eller jordskokker også benyttes.
Hvilket mandolinjern skal jeg vælge?
Skal det blot være et enkelt og simpelt et af slagsen, kan det sandsynligvis købes i din lokale isenkræmmer til ganske få kroner – som oftest mellem 100-200 kr. Som med så meget andet udstyr til dit køkken, fås det i mange afskygninger af kvaliteter og priser. Ønsker du at få fingrene i et mere kvalitetssikkert mandolinjern, skal du naturligvis også lidt op i pris. Nogle af de allerbedste kan godt komme op over 1000 kr. Til gengæld får du noget for pengene, hvis du bevæger dig ud i de dyre redskaber.
Ofte vil et mandolinjern i den dyre ende have flere egenskaber som muligheder for justeringer eller udskiftning af blade. Ligeledes er kvaliteten af disse også ofte langt bedre. Når man går ud og investerer i et mandolinjern i den dyre ende, skal man huske, at det ofte kan betale sig i længden. Udstyret koster dig nogle penge, men kan til gengæld spare dig for en masse tid i dit køkken.