Det er midt september, og fyringssæsonen står for døren.
Bor du i en af de 335.000 danske husstande, som har en gammel, ikke-Svanemærket brændeovn fra før 2005? Så skift den ud, hvis du vil gøre miljøet en tjeneste.
Forureningsberegner – se hvor meget du forurener miljøet
Denne forureningsberegner, som netop er færdigudviklet, viser, hvor meget du forurener miljøet med sundhedsskadelige partikler med en gammel, ikke-miljømærket brændeovn.
Anvender du fx din gamle brændeovn bare 20 dage om året, udleder det lige så mange sundhedsskadelige partikler, som hvis du varmer dit hjem op med almindelig fjernvarme i 8.340 dage, svarende til 23 år! Eller med et gasfyr i… hold så fast… 334.000 dage, hvilket svarer til hele 915 år!
Alle tal i beregneren stammer fra Det Økologiske Råd, som også har kvalitetstjekket beregneren.
Prøv selv beregneren og få et hurtigt overblik, hvor meget du (eller nogen, du kender) forurener miljøet med brændefyring.
550 årlige dødsfald
Af Det Økonomiske Råd er det blevet anslået, at brændefyring (især med ikke-miljømærkede brændeovne) årligt er skyld i 550 for tidlige dødsfald samt 330.000 luftvejslidelser blandt os danskere.
Her er det endda antaget, at alle altid fyrer optimalt, hvilket langt fra er tilfældet. Det betyder, at tallet i praksis er markant højere.
Fjernvarme er et godt alternativ
Budskabet er altså klart: Har du en gammel brændeovn, bør du altså skifte din varmekilde ud derhjemme. En start vil være at skifte til en ny, miljømærket brændeovn.
Ellers vil fjernvarme være et godt alternativ: Som beregneren viser, udleder det langt mindre sundhedsskadelige partikler. Desuden er det vigtigt at bemærke, at fjernvarme om 5-7 vil være CO2-neutral – i modsætning til fx gasfyr.
Lige nu er der installeret ikke-miljøsikrede brændeovne i omtrent 355.000 danske hjem, svarende til mere end hver 8. danske husstand (kilde: Bolius).