Det skal du vide, inden du bliver boligejer

0

Drømmer du om at flytte i dit eget og blive husejer? Du er bestemt ikke alene. Rigtig mange danskere drømmer om bogstavelig talt at blive herre i eget hus. Heldigvis er det noget, de fleste formår at realisere før eller siden. Som førstegangskøber er der flere ting, du skal være opmærksom på, inden du skriver under på skødet. Vi har forsøgt at samle nogle af de væsentligste ting her i denne artikel, så du forhåbentligt er klædt godt på til at træffe beslutningen om køb af fast ejendom.

Du skal låne penge – og det er ikke verdens undergang

Når du investerer i fast ejendom, får du, hvis du er, som danskerne er flest, behov for at søge ekstern finansiering – typisk igennem en kombination af dine egne penge, realkredit og et banklån i form af et boliglån. Nogle er bange for at skulle optage lån, og selvom det selvfølgelig er vigtigt at træffe beslutningen på et oplyst grundlag, er det helt naturligt at benytte ekstern finansiering til så store økonomiske dispositioner som et boligkøb. Det samme gør sig gældende, hvis du skal købe en båd eller en bil. Det er de færreste, der tjener nok til at kaste så mange penge efter én ting på én gang. Selvom du måske ikke er så glad for at skulle gældsætte dig, så bare rolig. Det er ikke verdens undergang. Sammenlignet med at skulle betale husleje til en udlejer, hvor du ikke ser skyggen af de penge igen, hvilket vi også kommer omkring nedenfor, betaler du trods alt afdrag til dig selv, når du har lånt penge til et huskøb. Det er altså dig selv, der får noget ud af at afdrage, selvom renterne selvfølgelig tilfalder långiver.

Din bolig er din opsparing

Det er vigtigt, at du også ser din bolig som din opsparing – og nok også din største i løbet af livet. Når du optager lån og betaler afdrag, opbygger du efterhånden friværdi i boligen, som kan bruges eller ej. Men den er der. Og den er penge værd. Det kan godt være, at værdien aldrig bliver realiseret i forbindelse med et salg, men derfor kan du sagtens drage fordel af, at du langsomt, men sikkert, bliver gældfri. Brug eventuelt friværdien til at finansiere andre store begivenheder i jeres liv. Den nye bil. Båden. Rejsen rundt om jorden. Børnenes konfirmation. Mulighederne er mange.

Tilværelsen som husejer er ikke altid en dans på roser

Selvom tilværelsen som husejer kan virke som svaret på alle dine bønner, er der selvfølgelig en eller flere hager. Der er nemlig en række forpligtelser forbundet med at eje fast ejendom. Grundskyld, ejendomsskat, forsikringer og meget, meget andet. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i og forstår de krav, der følger med. Ellers kan det hurtigt blive en meget kedelig fornøjelse at sidde i eget hus. Du kan finde tonsvis af gode råd og tips på boligsider som fx Bolius, der klæder kommende boligejere på til at overholde regler og lovgivning. Dermed undgår du at sidde i hus til halsen.

Del artiklen

Siden indeholder reklame mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk