Det er det evigt tilbagevendende spørgsmål, når du er på jagt efter en ny bolig. Hvad er bedst; at eje din bolig eller leje en andens? Nogle er slet ikke i tvivl. De vil altid foretrække at eje fremfor at leje. Men er valget mellem eje- og lejebolig nødvendigvis så sort/hvidt?

Vi ser her nærmere på hvilke faktorer, der bør have indflydelse på dit valg, når du står overfor at skulle vælge, om din næste bolig skal være en eje- eller lejebolig.

Udbud, efterspørgsel og pris

Når det kommer til valget mellem eje- og lejebolig, er det som regel først og fremmest prisen, der er den interessante. For kan du vælge det ene fremfor det andet, og på den måde spare en masse penge, er det selvfølgelig oplagt.

Det kan imidlertid være svært at sige, at det ene er billigere fremfor det andet. Det kommer helt an på udbud og efterspørgsel på både ejerboliger og lejeboliger i den by eller det område, du søger i. Et eksempel herpå er lejeboliger Aalborg. Udvalget er her steget voldsomt i løbet af de seneste år; blandt andet fordi der er blevet bygget mange nye studieboliger. Der er således masser af muligheder for at finde billige lejeboliger i Aalborg.

Og så skal du jo bare vælge en lejebolig, ikke?

Ikke nødvendigvis. Det kommer nemlig helt an på, hvordan udbud og efterspørgsel på ejerboliger ser ud. I øjeblikket er udbuddet af ejerboliger dog lavt, og prisen derfor generelt højere end ellers. Det taler – alt andet lige – for, at lejeboliger kan være et billigere alternativ fremfor ejerboliger.

Markedet kan dog hurtigt vende, og når du læser dette, kan situationen være en helt anden. Sørg derfor altid for at tage pulsen på markedet; evt. i samråd med en ejendomsmægler. Så er du sikker på, at du træffer et valg på baggrund af den nuværende situation på boligmarkedet.

Opsparing i din bolig – måske

Udover prisen skal du også være opmærksom på, at du med en ejerbolig får en opsparing i din bolig, hvis du afdrager på din gæld. Som ny på boligmarkedet kan det måske lyde som mindre vigtigt, men faktisk kan du spare betydelige summer op i din bolig over tid. Denne fordel har du ikke, når du lejer.

Omvendt kan du også risikere at ramme markedet uheldigt, og dermed risikere at tabe penge på din bolig. Det skete blandt andet for mange købere, der købte bolig umiddelbart inden finanskrisen viste sit grimme ansigt tilbage i 2008. Boligejere, der af den ene eller anden årsag var nødsaget til at sælge deres bolig på dette tidspunkt, led store tab på boligen. Den risiko løber du ikke, når du lejer.

Som du kan se, er der både fordele og ulemper ved at eje eller leje din bolig. I sidste ende gælder det derfor om at vælge det, der passer bedst til netop din situation og mavefornemmelse.

Del artiklen

Leave A Reply