God søvn og tilstrækkelig af den er nødvendigt for, at man kan fungere. Er man kommet ind i en periode med dårlig søvn, kan det godt skyldes sengen.

Der kan være flere tegn på, at det er tid til at få skiftet sengen.

Den nye seng

Mange vælger i dag at udskifte deres gamle seng med en kontinentalseng. Det er en seng, der består af flere lag. I bunden er der typisk en boksmadras, midterlaget består af selve madrassen, og øverst er der en topmadras.

Resultatet er en høj seng, hvor hvert lag giver mulighed for tilpasninger, så det alt i alt bliver den seng, der passer allerbedst. Af samme årsag er en kontinentalseng 180×200 blevet populær blandt mange.

Det skal siges, at ryggen kan vænne sig til mange ting inklusiv en dårlig seng. Derfor kan det sagtens tænkes, at et skifte til en ny seng tager lidt tid for ryggen at vænne sig til. Efter det vil det gå fremad, og man vil mærke det ved, at man vågner frisk og veludhvilet efter en god nats søvn.

Men hvornår ved du, at det er tid til at skifte seng?

De fem forskellige tegn

  • Når selve madrassen er så slidt, at fjedrene begynder at stikke ud, eller skummet kommer til syne, er det naturligvis indlysende, at sengen trænger til udskiftning.
  • Det kan tilmed være, at sengen får en begyndende udbøjning på midten, og man kan mærke det ved, at sengen føles som at ligge i en hængekøje.

Men andre gange er der ingen synlige tegn på slitage, og så er det andre ting, man bør være opmærksom på.

  • Nogle vil måske opdage, at det er blevet sværere at falde i søvn. Nu da sengen ikke længere føles helt så komfortabel, kan det blive noget vanskeligere at finde en behagelig stilling at falde i søvn i. For dem, som i forvejen har vanskeligt ved at falde i søvn, er dette et større problem.
  • Andre, som måske falder hurtigt i søvn, kan få tendens til at vågne om natten i forbindelse med, at de vender sig om, hvilket ellers er noget, der automatisk sker i søvne. Men når sengen ikke længere giver den samme gode støtte, så bliver det mærkbart med et skifte i sovestillingen, og afbrudt søvn er som bekendt ikke optimalt.
  • Endelig er der typen, som bare sover fra alt – endda i en udtjent seng. Selv disse vil kunne mærke, at de ikke føler sig nær så oplagte og veludhvilede efter en hel nats søvn, og det kan sagtens hænge sammen med en dalende søvnkvalitet.
Del artiklen

Comments are closed.