Andelsboliger bliver mere og mere populære. Det er ikke længere kun en boligtype for ældre mennesker. Men hvorfor er det? Hvilke fordele er der ved andelsboliger? Og for dem, der overvejer at købe andelsboliger, hvad kan være ulemperne, ved det? Andelsboliger kan være svære at købe for første gang, da det er noget andet end andre boliger. Læs her ulemperne og fordelene, du skal vide både, hvis du vil købe en andelsbolig, eller hvis du vil sælge en andelsbolig.

Prisen

Andelsboliger er generelt billigere end en almindelig ejerbolig. Det gælder, i hvert fald når man snakker om prisen for anskaffelse, dog kan der være en rimelig høj månedlig boligafgift. Der findes en del ældre boligforeninger, som har en lavere månedlig boligafgift, så det er ikke umuligt at finde.

I andelsboliger er der heller ingen ejendomsværdiskat, fordi du teknisk set ikke ejer boligen. Det er en af de faktorer, som går det lidt billigere at bo i en andelsbolig.

Hvis du har købt en andelsbolig, og for eksempel vil sælge den igen, eller planlægger at sælge den igen, er der en måde at få værdien til at stige. Hvis du forbedrer boligen, vil den også stige i værdi. Hvor meget den stiger i værdi, kan være forskelligt. Hvis du vil renovere boligen, indeholder de fleste andelsboligforeningers vedtægter specifikke regler for, hvor meget en renovering vil forhøje værdien. Find mere information om det at sælge sin andelsbolig her.

Du ejer en del af en forening

Når du bor i en andelsbolig, så ejer du ikke boligen, men en del af foreningen. Det kommer med visse ulemper. Som andelshaver har du en forpligtelse for at hæfte for foreningens gæld. Det betaler du via den boligafgift, og derfor er det meget vigtigt at undersøge foreningens økonomi helt til bunds. Det kan have store konsekvenser for dig, hvis du ikke undersøger, hvor meget gæld foreningen har.

Når du ejer en del af foreningen, betyder det, også at du ikke kan få realkreditlån, men i stedet skal finansiere købet med et banklån. Dette er desværre en smule dyrere. Det betyder også, at du ikke får rentefradrag for de lån, som foreningen har.

Forældrekøb

Hvis du er forældre og overvejer at købe en andelsbolig til dit barn, skal du nok lige overveje det først. En andelsbolig er ikke det oplagte forældrekøb, og det er der to meget store grunde til. Der er rigtig mange andelsboligforeninger, der simpelthen ikke tillader forældrekøb.

Det er, blandt andet fordi de skatteregler, der gælder for forældrekøb, ikke dækker over andelsboliger. Det vil derfor i det hele taget bare være svært at finde en forening, som overhovedet vil lade dig købe en bolig til dit barn.

Del artiklen

Comments are closed.