Der findes et utal af forskellige typer gulve, men trægulve er den tilbagevendende klassiker. Når man snakker om trægulve, tænker langt de fleste på gulve af træplanker, men der findes en række forskellige gulvløsninger, som alle er lavet af træ. Men hvorfor vender trægulvene igen og igen tilbage, og hvilke fordele og ulemper bør du tage højde for, når du vælger dit næste trægulv? Dette vil du blive sat ind i, i denne artikel.

Elegant og stilren overflade med god akustik

En af de største fordele ved at vælge et trægulv er den smukke og elegante overflade, som gulvet giver. Et trægulv er en gammel klassiker, og gulvplanker er en tidløs klassiker, der aldrig går af mode. Et massivt plankegulv giver et ensartet udtryk, der passer til alle rum, og et trægulv passer ind i langt de fleste hjem. Eftersom ingen planker er identiske, har alle trægulve hver deres unikke overflade skabt af træets naturlige aftegninger.

En anden stor fordel ved plankegulve er, at de er mere eller mindre uopslidelige. Hvis ens plankegulv har fået en ru eller afbleget overflade på grund af slitage, eller hvis man har fået mærket gulvet enten med hakker eller farve, kan gulvet slibes ned. En slibning kan få gulvet til at ligne, at det er fuldstændig nyt, og derfor kan trægulve holde i utrolig lang tid.

Derudover er trægulve kendt for at tilføre rummet en god akustik, og gulvplanker er behagelige at gå på.

Naturligt materiale betyder gulv, der udvikler sig

En af ulemperne ved at vælge et gulv af naturligt materiale, som for eksempel træ, er, at træet arbejder. Med dette menes, at træet reagerer på omgivelserne, og udsætter du for eksempel dit trægulv for fugt, vil det udvide sig, mens gulvet vil svinde en smule ind, hvis det tørres.

Der gælder generelt, at træet har en større fugtighed, når det bliver lagt, i forhold til når det endelig gulv er færdigt, og rummene varmes op. Dette betyder, at opvarmningen af hjemmet vil få træet til at tørre. Tørringen af plankerne vil medføre, at træet svinder ind, og der opstår revner mellem brædderne. Uanset kvaliteten af gulvlægningsarbejdet, så vil man med tiden opleve revner i sit trægulv. Disse kan repareres med fuge, men som indehaver af et trægulv må man acceptere, at gulvets udtryk ændres med tiden.

Den øgede akustik, som fås ved trægulve, betyder også, at gulvet kan give støj, når man træder på det. Dog kan trinlyde formindskes ved brug af støjdæmpere under brædderne.

Hos Ecowood bliver du klogere på alt, hvad du skal vide om trægulve.

Del artiklen

Comments are closed.