Kan det betale sig at skifte energiselskab?

0

Du kan potentielt set skabe en besparelse, hvis du skifter elselskab. Det er dog kun den del af regningen, der vedrører dit forbrug, du kan spare penge på. Du kan ikke spare penge på afgifterne til staten, betaling til distributionsnet eller den såkaldte PSO-betaling. Det er nemlig faste satser, der er gennemgående hos samtlige energiselskaber.

Det er gratis at skifte elselskab, hvis blot du undlader at bryde din kontrakt. Derfor er det en god idé, at du først tjekker, om du er bundet af en skriftlig aftale med din nuværende leverandør. Leverandøren må dog maks. binde dig til aftalen i seks måneder. Herefter er du i din gode ret til at skifte leverandør, da seks måneder er den maksimale lovmæssige bindingsperiode.

Hvornår kan det betale sig at skifte energiselskab?

Der er – set med økonomiske briller – ikke stor forskel på de dyreste og billigste leverandører af el. Typisk er der kun en forskel på mellem 20 og 40 øre pr. kWh. Bor du i en større bolig, vil dette betyde, du kan spare mellem 200 og 400 kr. pr. år. Det er derfor sjældent, at det kan betale sig at skifte energiselskab, medmindre du har et stort elforbrug. Årsagen til dette er, at betalingen for en kWh er sammensat således, at selve leverandøren blot får en beskeden del af prisen. Med andre ord, så er der tale om en meget begrænset variation i det generelle prisniveau på energi i Danmark. Betalingen for en kilowatt-time er sammensat på følgende vis:

  • 55 % går til staten
  • 20 til 25 % går til netselskabet
  • 20 til 25 % går til selve energiselskabet

Det betyder, at du godt kan spare penge ved at skifte energiselskab. Ofte tager de sig nemlig også betalt i form af diverse gebyrer. Andre selskaber har valgt en anderledes model, hvor de sælger dig energi til indkøbspris. Her betaler du i stedet for selve håndteringen af energien – det gør du f.eks. hos Gasel.

Forskellige prisstrukturer

Der er forskel på prisstrukturen hos de enkelte energileverandører. Typisk kan du vælge mellem en fast eller variabel pris, hvor sidstnævnte følger markedsprisen. Den faste pris giver dig en sikkerhed for prisen, mens den variable pris kan spare dig for penge. Omvendt kan den også blive dyrere end den faste pris.

Der gøres også forskel på aconto-betaling. Nogle steder kræves der aconto-betaling 1 måned forud, men de fleste leverandører kræver 3 måneder forud. Derfor er dette også aspekter, du bør inddrage i dine overvejelser, hvis du leder efter et nyt energiselskab.

Del artiklen