Børge Mogensen, Hans Wegner, Arne Jacobsen, Poul Henningsen og Kaare Klint, er blot nogle af de designere, som hører til blandt toppen af kendte danske designere. Og disse 5 designere er særligt kendte indenfor smukke møbler.

Men hvor godt kender du egentlig de forskellige designere, og har du styr på alle de mange forskellige møbler, som de hver især har designet gennem tiden?

Her kan du læse lidt mere om, hvem de store anerkendte designere var, samt blive klogere på nogle af de mest ikoniske møbler, som de hver især står bag. Dansk Design Leksikon anvendes som kilde denne gang.

Børge Mogensen

Den danske møbelsnedker og møbelarkitekt, Børge Mogensen, nåede gennem sin karriere at levere toppræstationer indenfor dansk møbeldesign. Han var i høj grad drevet af et ideologisk syn på form og funktion, og med hans baggrund indenfor håndværkerfaget, havde han en fantastisk tilgang og drivkraft til at levere det, som vi i dag kender som de absolut største værker inden for dansk design og møbelkunst – heriblandt den berømte Spanske Stol.

Hans Wegner

En anden meget anerkendt designer er den danske møbeldesigner Hans Wegner. Hans Wegner nåede gennem sin lange karriere at tegne op mod 500 forskellige stole, hvoraf nogle få stykker efterfølgende blev, og stadig bliver, betegnet som nogle af hans største mesterværker. Det er stole som blandt andet den ikoniske Y-stol, som lige siden starten aldrig har været sat ud af produktion, samt den klassiske stol CH23, som også er en af de populære mesterværker fra Hans Wegner..

Hans Wegner havde en stor respekt for det materiale, han arbejdede med, og han var i stand til at udtrykke det enkelte møbels sjæl gennem et enkelt og elegant ydre.

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen hører også til blandt de største danske designere. Arne Jacobsen er blandt andet designeren bag Ægget, Svanen og Myren, som alle hver især er et meget eftertragtet stykke møbelkunst – ikke kun i Danmark men rent faktisk i hele verden. Arnes mange fantastiske designs favner bredt, og strækker sig derfor helt fra smukke ikoniske stole til smukke lamper, service, ure og sofaer.

Arne Jacobsen var før sin tid, og fortællingen om ham lyder, at han allerede som barn, ikke var som alle andre drenge. Han insisterede nemlig på at male væggene i drengeværelset hvide, selvom hvide vægge endnu ikke var blevet moderne.

Poul Henningsen

Udover at være en anerkendt designer, var Poul Henningsen også arkitekt, forfatter og kulturkritiker. Mest af alt er han kendt for de lamper, som han skabte. Lamper som i dag er blevet et synonym med hans navn Poul Henningsen.

PH lampen er om noget blevet en berømt lampe, og er i dagens Danmark en meget eftertragtet lampe, som hænger rundt om i mange danske hjem. Den ikoniske lampeskærm på PH lampen findes i flere forskellige modeller og farver. Lampens reflekterende treskærmssystem er designet til at lede lyset nedad, hvorfor selve lampen udsender et 100% blændfrit lys.

Poul Henningsen revolutionerede i høj grad måden at designe og tænke lamper på, i det han formåede at afskærme lyset på en enkelt og meget elegant måde.

Kaare Klint

Kaare Klint anses i dag som en reformator indenfor sit felt. Den verdenskendte designer var blandt andet med til at grundlægge Kunstakademiets Møbelskole tilbage i 1924, og formede nogle af Danmarks mest prominente møbeldesignere og arkitekter. Heriblandt Hans Wegner, Arne Jacobsen og Poul Kjærholm.

Kaare Klint havde en enestående sans for proportioner, og skabte på baggrund af studier, møbler til den menneskelige krop. Hans værker måtte ikke dominere i et rum, men skulle i stedet tage hensyn til helheden.

Leave A Reply