Når du køber en kolonihave, vil den ofte være placeret på jord, som du lejer af kommunen. Du køber huset af den tidligere ejer, mens grunden udlejes af den haveforening, kolonihaven er beliggende i. Læs her, hvordan du finansierer en kolonihave.

Der findes generelt to typer af kolonihaver; dem, hvor du selv ejer jorden, og dem, hvor du lejer grunden. Den sidste gruppe gælder de foreninger, der er medlem af kolonihaveforbundet. Disse kolonihaver er typisk placeret på en grund, der udlejes af kommunen, staten eller en anden offentlig myndighed.

De selvejede kolonihaver ejes af andelsforeninger, der har købt den grund, kolonihaverne er placeret på. Andelskolonihaven fungerer præcis på samme måde, som det er tilfældet med en andelsbolig, hvor medlemmerne ejer en andel af den formue, der er i foreningen. Du køber således ikke bare en kolonihave, men også en andel af foreningens grund.

Nogle kolonihaver sælges på samme vilkår som parcelhuse

Det er typisk ikke tilladt at bo i en kolonihave hele året, men i visse andelsforeninger har du mulighed for det. Hvis du er i tvivl, kan du finde svaret i vedtægterne for den enkelte haveforening.

Særligt i Hovedstadsområdet er der opstået en lang række nye haveforeninger, der har helårsstatus, hvor du derved har mulighed for at have fast bopæl.

De er beregnet til almindelig beboelse, og de sælges på samme grundlag og vilkår, som hvis du skulle investere i et almindeligt parcelhus. Derfor har du typisk også samme finansieringsmuligheder, som når du skal købe et almindeligt parcelhus.

Disse muligheder har du for finansiering

Når du skal finansiere dit kolonihavehus, har du i mange tilfælde mulighed for at låne til det. Det er dog ikke alle banker, der tilbyder, at du kan tage et realkreditlån, hvorfor du kan ende med at skulle oprette et almindeligt boliglån til at finansiere din kolonihave.

Det er en god idé at forhøre dig om mulige lån til kolonihavehus hos din egen bank, hvis du planlægger at investere i en kolonihave. De vil kunne informere dig om, hvilke muligheder du har. Hvis ikke du har mulighed for at optage et lån til kolonihavehus i din egen bank, kan du forsøge dig hos andre banker, som måske kan hjælpe dig.

I visse tilfælde kan du tage et realkreditlån

I visse tilfælde har du mulighed for at optage et realkreditlån, hvor der tages pant i fast ejendom. I princippet er der intet, der ligger i vejen for, at du kan optage et realkreditlån på samme vis, som hvis du skal købe et sommerhus eller en helårsbolig.

Dog findes kolonihaver i mange forskellige udgaver og ejerkonstruktioner, hvorfor der traditionelt set ikke ydes realkreditlån til kolonihavehuse. Der er dog visse haveforeninger, der har indgået aftaler med realkreditselskaber om, at der kan lånes til husene på grunden.

De fleste banker er villige til at bevilge et alm. boliglån

Hvis ikke du har mulighed for at finansiere din kolonihave med et realkreditlån, kan du hos de fleste banker oprette et almindeligt lån mod sikkerhed i kolonihaven.

Størrelsen på lånet, og hvilke muligheder du har for afvikling, afhænger af, hvordan din privatøkonomi hænger sammen.

Banken vil tage pant i huset og forlange, at de har indtrædelsesret på haveloddet. Det vil sige, at de kan sætte dig ud af huset for derefter at overtage lejekontrakten.

Del artiklen

Leave A Reply