Farverne i dit hjem er med til at skabe forskellige stemninger, og hvis du skal i gang med at male væggene i din bolig, er det en god idé at overveje farvevalget i de forskellige rum meget nøje. Et godt sted at starte, inden du svinger penslen, er grundlæggende farvepsykologi og farveteori.

Farvepsykologi – farver påvirker vores humør

Farvepsykologi handler om, hvordan forskellige farver påvirker vores humør. Mens vi alle har personlige præferencer, bliver blå generelt brugt som en rolig og betryggende farve, mens rød ofte symboliserer intensitet og passion. Gul udtrykker som regel glæde og friskhed, mens grøn associeres med naturen. Mørke farver bringer som udgangspunkt mere ro end lyse, men i boliger er det mest almindeligt at vælge lyse farver, så rummene fremstår større og mere åbne. Tænk over, hvilke følelser og stemninger du ønsker at få i de forskellige rum. Måske skal stuen ikke males i en kraftig orange eller en stærk rød, men i stedet i en sart lysegrøn eller afdæmpet gråblå.

Farveteori – varme, kulde, harmoni og kontraster

Farveteori udtrykkes nemmest med et farvehjul, som kan bruges som et værktøj til at vælge farver. Farvehjulet illustrerer, hvordan forskellige farver passer til hinanden. Det klassiske farvehjul er opdelt i tre farvekategorier: primære, sekundære og tertiære farver. De primære farver (rød, blå og gul) bruges til at blande de sekundære farver (grøn, orange og lilla), og de tertiære farver er blandet af de primære og sekundære (for eksempel blågrøn og rødviolet).

Farvehjulet udtrykker også, hvilke farver der er varme, hvilke der er kolde, hvilke farver der er analoge (ved siden af hinanden på hjulet), og hvilke farver der står i kontrast til hinanden (på modsatte side af hjulet). Analoge farver virker rolige og harmoniske for øjnene, og på denne måde kan du for eksempel male et rum med én farve i forskellige nuancer. Kontrastfarver kan være opkvikkende og bringe liv i rummet, men hvis du går efter en rolig stemning, kan kontraster godt blive for intense.

Med grundlæggende farveteori får du et godt overblik over, hvilke farver der egentligt er at vælge mellem. Væggene i et rum behøver jo ikke nødvendigvis være beige eller hvide alle sammen.

Vælg de rigtige farver til dit hjem

Med øje for farvepsykologi og farveteori kan du begynde at finde de farver og farvesammensætninger, du ønsker at vågne op til hver dag, og som du ønsker skal skabe rammerne for din boligs indretning. Hvis du er vant til hvide vægge og vil begynde stille og roligt, kan du for eksempel starte med at male én af rummets vægge i en anden farve. En enkelt farvet væg kan give kant til et ellers hvidt rum.

Får du hjælp af en professionel maler, vil vedkommende helt sikkert også have ideer til, hvilke farver der vil passe godt til rummet. Hos Colego har de gode tilbud på professionelle malere over hele landet, som du nemt kan komme i kontakt med gennem deres store netværk af håndværkere. En professionel maler vil ud over sparring og råd til farvevalg selvfølgelig også kunne udføre arbejdet pænt og effektivt, så du er sikret et flot resultat, du kan glæde dig over i lang tid.

Husk også at male, hvis din bolig skal sælges

Mens væggenes farver selvfølgelig først og fremmest skal tiltale dig, der bor i hjemmet, kan du med fordel også male rummene, hvis du står over for at skulle sælge boligen. Ejendomsmægleren Paulun råder boligsælgere til at male samtlige rum inden salg, da nymalede vægge får hele boligen til at fremstå mere attraktiv for købere. Maling af vægge er en af de mindre investeringer, du kan lave inden et boligsalg, som vil øge salgsværdien. At male boligen indvendigt kræver hverken mange penge eller meget tid i forhold til større renoveringer som for eksempel nyt køkken, badeværelse eller tag. De større renoveringer kan oftest ikke betale sig inden et salg, og hvis boligen trænger til større indgreb, er det som regel bedre at sætte prisen ned, så køberen selv kan stå for de større og mere omfattende renoveringer. Maling af vægge er i stedet med til at få boligen til at fremstå mere gennemført og velholdt – uden det koster dig en formue.

Nymalede vægge shiner boligen op, og med de rigtige farver får de rummene til at syne større og mere åbne. Når potentielle købere kommer forbi til åbent hus, vil nymalede vægge give et godt førstehåndsindtryk, ligesom nymalede vægge tager sig langt bedre ud på fotografier til ejendomsmæglerens hjemmeside.

Del artiklen

Leave A Reply