Vi kan alle lide en pæn og ordentlig have. Men hvordan er det nu lige med de forskellige arbejdsopgaver i løbet af året? Hvornår må man beskære sine træer, og hvornår giver det bedst mening at plante nye blomster?

Vi har udarbejdet en letlæselig miniguide, så du har styr på, hvornår du skal gøre hvad. Alternativt kan du overveje, om du skal finde en kompetent anlægsgartner, som kan hjælpe dig med at ordne nogle af de mere uoverkommelige ting.

Vintermånederne

Vintermånederne (december, januar og februar) er klart de måneder, hvor tingene står mest stille i haven. Det er mørkt og koldt det meste af tiden, og planterne kæmper blot for at overleve de lave temperaturer.

Det bedste du kan gøre er at sørge for at ryste sneen af buske og planter, så de ikke bliver tynget ned. Samtidig bør du, så vidt muligt, undgå at gå på græsplænen. Dine fodspor vil nemlig kunne ses til foråret.

Har du noget, som du gerne vil have i jorden, kan du begynde at spire det i en lille potte, i februar.

Forårsmånederne

Når du kommer hen i marts og april, kan du så småt begynde at plante dine frø og forspirede planter – så længe jorden er varm nok. Hvis ikke kan du begynde at gøre den klar ved eksempelvis at pløje dine bed.

Når vi kommer hen i maj, er frosten som regel helt væk, hvilket betyder, at nu behøver du ikke længere at være bekymret for de planter, som har det knap så godt med de kolde temperaturer. Til gengæld er det også her, at ukrudtet for alvor kommer frem.

Sommermånederne

De seneste år har vores sommer virkelig været varm – derfor er det bare med at være klar til at vande dine planter hyppigt (dog uden at drukne dem).

Det er også i sommermånederne, at du for alvor kan nyde godt af dine krydderurter, jordbær og blomstrende roser.

Husk også at sørge for at tynde ud i din buske med ribs og stikkelsbær, så de er klar til det kommende år.

Efterårsmånederne

Det tidlige efterår er den bedste tid til at høste alle de bær og frugter, som du måtte have i haven. Og når kalenderen viser oktober, er det tid til at plante nye planter.

Endelig er efteråret også det tidspunkt, hvor nedfaldne blade skal samles og fjernes, de sidste ting skal høstes, og planterne, der ikke tåler frost, skal indenfor til varmere temperaturer.

Del artiklen

Comments are closed.