Opsigelse af lejemålet – Hvordan gør man det?

0

42 % af alle danskere bor til leje, og ofte bor man i mere end ét lejemål i ens liv. Det betyder også, at man skal opsige et lejemål – Og se om man kan undgå at miste hele sit depositum og blive snydt af udlejer.

Hvordan opsiger man sit lejemål?

Når man skal fraflytte, så er det vigtigt at man får opsagt sit lejemål korrekt. Opsigelse af lejemål kan være mere kompliceret end det lyder og derfor er det altid vigtigt, at man har styr på 3 ting:

  • Opsigelsen er skriftlig
  • Udlejer er ikke i tvivl om det er en opsigelse
  • Du får en skriftlig bekræftelse på opsigelsen

Der er ikke nogen formkrav til hvordan en opsigelse skal se ud, men det kan være en god ide at gøre brug af en skabelon i dette tilfælde. Lejers opsigelse må gerne være digital, det vil sige, at du faktisk gerne må sende den via mail eksempelvis. Det er dog dit ansvar, at den ikke lander i spam. Det er derfor afgørende, at du faktisk får en bekræftelse på opsigelsen fra din udlejer. Det kan være et simpelt retursvar med ”Jeg bekræfter din opsigelse” og så har du styr på alt formalia.

Det kan være en god ide, at nævne lejemålets adresse, hvornår opsigelsen er gældende fra og hvornår du er ude af lejemålet. I mange tilfælde kan det også være en god ide, at oplyser din kontooplysninger, således udlejer ved hvortil overskydende depositum og forudbetalt kan overføres til. Ligeledes er det vigtigt, at man senest 8 dage før fraflytning, får oplyst sin nye adresse til udlejer.

Udlejer har genudlejningspligt

Når man opsiger sit lejemål, så er der 3 måneders opsigelsesperiode (og 1 måned, hvis det er et værelse). Men ofte så flytter man, fordi man enten har et nyt lejemål klar, at man flytter sammen med en eller har købt hus. Det betyder også, at 3 måneder kan være rigtig lang tid og man bare gerne vil fra lejemålet hurtigst muligt.

I sådan et tilfælde, så kan man hurtigt komme til at betale husleje i sit lejemål, selvom man faktisk bor et andet sted. Der er dog en mulig undtagelse til dette og det er udlejers genudlejningspligt. Udlejer er nemlig forpligtet til at forsøge at genudleje lejemålet, lige så snart lejer er fraflyttet (selvom om opsigelsesperioden ikke er udløbet).

Et eksempel på dette kan være, at man opsiger et lejemål d. 31/12 og man har 3 måneders opsigelse. Det vil sige, at man skal være ude d. 31. marts. Hvis man så allerede forlader lejemålet i løbet af januar og lejemålet så er klar til udlejning fra februar, så skal udlejer forsøge at leje det ud derfra. Det kan være via boligportaler eller andre steder. I det tilfælde, at udlejer får lejet lejemålet ud (før opsigelsesperioden udløber), så skal man ikke længere betale husleje. Udlejer må nemlig ikke få husleje 2 steder fra og dermed ophører din forpligtelser.

Del artiklen