Vi danskere er som bekendt havemennesker, og vi elsker selvfølgelig at få fingrene godt ned i muldet. En have er nemlig vores alle sammens lille oase, og er en fantastisk måde at koble af på efter en lang arbejdsuge. Hvis du f.eks. tager et kig over hækken, så vil du uden tvivl opdage, at naboens have uden tvivl tager sig noget anderledes ud end din egen. Dette skyldes først og fremmest, at rigtig mange mennesker ønsker at sætte deres helt eget præg på haven. Dette kan komme til udtryk på et utal af måder; både når det kommer til layout, type bevoksning, planter og ikke mindst de mere dekorative elementer. En af de mere populære måder at give haven et unikt look på er med sten, der faktisk kan fås i mange forskellige arter og størrelser. Stenenes popularitet i vores haver skyldes først og fremmest, at de er utroligt smukke, og virkelig kan være med til at få en have eller indkørsel til at skille sig ud fra mængden. Læs videre her, og bliv lidt klogere med en gennemgang af fire af de mest populære sten på markedet.

Udvalget

I det følgende vil vi ganske overordnet komme ind på de nogle af de mest populære sten, der i dag kan findes i de danske haver og indkørsler.

Gør-det-selv med småsten

Hvis du har besluttet dig for, at du ønsker at anskaffe dig en stenbelægning i f.eks. indkørslen, så har du to indledende valgmuligheder. Du kan enten få gjort jobbet professionelt, hvilket selvfølgelig er dyrere, men til gengæld også meget nemmere; eller du kan gøre det selv, hvilket er billigere men en noget mere krævende indsats. Hvis du er parat til at prøve kræfter med at lægge stenene selv, så vil det være en god idé, at anvende en mindre stentype, såsom småsten (disse kan med fordel også anvendes i dine bede som bund, så regnvandet nemt kan trænge igennem. Hvis du beslutter dig for småstenene, så bør du først og fremmest vide, at småsten ikke bare er småsten; der findes faktisk to typer; nemlig bakkesten (kantede med en let brunlig farve) og søsten (mere afrundede). Hvis der er tale om en indkørsel, så vil du gøre klogt i at vælge bakkestenene, idet søstenene bedre egner sig til f.eks. mere dekorative projekter.

Søsten

Sidst men ikke mindst finder vi søsten, der som navnet antyder er en type sten, der hentes direkte fra bunden af havet. Grundet havets størrelse, så kan man få søsten i alle størrelser og former – fra de allermindste til der allerstørste. Disse sten kan anvendes til stort set det hele; fra haven til indkørslen; og fra bedet til havestien. Køb dem billigt her, og opdag hvorfor denne type sten er så populær som den er.

Granitskærver – perfekte til indkørsler

Granitskærver er ganske alsidige, og bliver oftest anvendt i forbindelse med indkørsler og bede – og såmænd også til dekorative formål. Disse smukke sten fås i enten rød, sort eller hvid, og er perfekte til f.eks. at opnå et look, der skriger japansk have.

Perlesten – bedst til haven

Som navnet antyder er der her tale om en ganske lille sten, der tager sig rigtig godt ud i vores bede eller havestier. Til gengæld egner perlesten sig ikke som materiale til indkørslen, hvilket netop skyldes deres størrelse. De små sten kan nemlig nemt springe op, og give din bil nogle stygge ridser.

Del artiklen

Comments are closed.