I haven skal der være plads til alle, både store som små. Det kan dog være svært at få gjort haven til et sted som børnene elsker at være. Så her får du nogle idéer til, hvordan du kan omdanne din have til en legeplads, og dermed gøre den mere attraktiv end eksempelvis computeren.

Den billige legeplads

Når du skal omdanne din have til en legeplads, kan det hurtigt gå hen og blive dyrt. Det er derfor en god idé at gøre brug af gamle ting, som du allerede har, og udnytte dem til redskaber, der kan glæde børnene. Så hvis du vil spare nogle penge, kan du med fordel sortere dit skur for gamle tallerkener og kopper, lagner, tæpper, træ, slidte dæk osv.

Der er nemlig mange muligheder for at give disse genstande et nyt og sjovt formål. Du kan eksempelvis lave en billig og sjov gynge ved at hænge dækket op i et træ ved hjælp af et reb, lade børnene lege te-selskab med dine gamle kopper og tallerkener eller lade dem bygge en hule af lagener og tæpper.

Byg alverden i træ

Hvis du endelig skal købe noget, så lad det være træ. Dette har børnene nemlig stor glæde af, og det er kun jeres egne evner, der begrænser, hvad der kan bygges.

Eksempelvis kan du bygge dem et legehus, hvor de kan hygge sig, i deres egen lille verden, eller du kan bygge dem en hardball bane, hvor de kan kæmpe mod hinanden. Dette er et hit for de fleste, og noget de næppe bliver trætte af lige med det samme. Køb hardball våben her, og sørg for at de har det nødvendige udstyr fra miltec.

Det er også en god idé at lade børnene udfolde deres egne håndværksevner. Find derfor gerne hammer og søm frem, og lad børnene bygge noget selv og have deres egne små projekter.

Dermed får de udviklet deres kreative sans, samt får et større kendskab til, hvordan man nemt kan omdanne træ til eksempelvis ramper, forhindringsbaner, fuglehuse mm. De oplever desuden den tilfredsstillelse, som der er ved at fuldende et projekt på egen hånd.

Forbered dig på action

Husk, at du giver dine børn tilladelse til at lege med genstande, som de måske aldrig har brugt før. Dette er spændende for dem! Undlad at lægge noget ud, som du er bekymret for, at de ødelægger. Det er vigtigt at give børn løse tøjler nogle gange, og lade dem folde sig ud.

Det derfor en god idé at være strategisk omkring placeringen af deres nye lege sted, for at skåne dine blomsterbede, ny-anlagte træer eller husets ruder. Det er derfor en dårlig idé at sætte fodboldmål ved siden af rododendronbedet. Find et sted i haven, hvor børnene kan lege forholdsvist bekymringsfrit og uden fare for at ødelægge noget.

Når de er inde på ”deres” område skal du lade dem lege i fred og kunne modstå at blive for meget involveret, når børnene leger. Selvom du måske føler, at børnenes leg begynder at blive lidt vild, er det vigtigt ikke at bryde for meget ind, men at lade dem prøve grænser, så de på egen hånd finder ud af hvad der er en god idé.

Du skal selvfølgelig stadig være opmærksom på deres sikkerhed, og sikre at de ikke kommer slemt til skade. Men hvis det værste der kan ske, er et skrabet knæ, skal du lade dine børn tage nogle risici og prøve sig frem. Og hvis det ender med en mindre skade, skal du prøve at give børnene mulighed for at ordne problemet på egen hånd.

Del artiklen

1 kommentar

Leave A Reply