Det kan virke som om pengene rasler af pengepungen, og at du ikke har råd til alle de spændende ting. Det er dyrt at leve, fordi du konstant bruger penge på en lang, lang række ting, som du ikke lægger mærke til i øjeblikket. Du bemærker ikke, når du lige køber et ekstra brød hos bageren, som du så ikke får spist. Disse små momenter, hvor du bruger en lille sum penge, er de farligste. Vi tænker nemlig, at det ikke gør noget – det er jo så lidt. Men i længden hober det sig op og kan blive en substantiel sum penge over tid. Derfor kan du faktisk forholdsvis nemt spare penge, hvis du blot har dette i tankerne.

Hav fokus på de små summer

Den bedste måde at holde styr på de små, djævelske summer er at holde et budget over din økonomi. Dermed har du en detaljeret plan over, hvad du må bruge, og du undgår dermed impulsivt at bruge lidt penge her og der. Dog kan sådan et budget ikke lave mirakler. Hvis du sparer op til et stort køb (rejse, hus, bil osv.), kræver det større kræfter. Her kunne et lån blive nyttigt, hvor du netop også kan lægge et yderligere budget, der detaljerer, hvordan lånet skal betales tilbage igen. Budgetterne kan blandt andet have fokus på følgende:

  • Køb kun tøj, du faktisk får brugt, og måske holde dig til tøj i en lavere prisklasse
  • Undgå madspild. Køb kun, hvad du kan spise
  • Køb ind i store mængder ad gangen. Hvis du køber ind dag til dag, er der større sandsynlighed for, at du køber noget ekstra, der ikke var meningen
  • Spar på varme, vand og el.
  • Behold elektronik indtil det går i stykker, og ikke indtil den nye version udkommer
Del artiklen

Comments are closed.