Det er ingen hemmelighed, at en stor del af samfundsdebatterne i dag omhandler klimaet og miljøet. Hvordan kan vi passe på os selv, og hvordan kan vi overlevere en mere bæredygtig planet til de næste generationer? Det er det store spørgsmål, og det kan virke som en uløselig opgave for dig som ene mand eller kvinde. Men inden du mister modet, så kan du faktisk gøre en forskel. Ved blot at foretage små justeringer kan du nemt behandle miljøet med større omtanke i dagligdagen.

Vælg skånsomme rengøringsmidler

Rengøring er ganske vist ikke de flestes yndlingsaktivitet, men ikke desto mindre er det noget, der skal ordnes. Dette område er endvidere et sted, hvor du kan tænke på at skåne miljøet. Dine rengøringsmidler behøver ikke at have mærkater med advarsler og dødningehoveder, før de er effektive. Når du vælger rengøringsmidler, kan du med fordel vælge det nordiske eller europæiske svanemærke. Derudover bør du tænke over, hvor meget rengøringsmiddel du hælder i vasken eller toilettet. De fleste bruger alt for meget, og både mængden og indholdsstofferne har konsekvenser for miljøet, når de ender i spildevandet. Samtidig vil din pengepung takke dig, hvis du sparer på rengøringsmidlerne.

Saml regnvand med en faskine

Apropos spildevand kender du formentligt til diverse metoder til opsamling af regnvand. Hvis du er haveejer, kan du overveje at anskaffe en faskine. Faskiner opsamler regnvand, som efterfølgende bliver ledet direkte i jorden. Faskiner er miljøvenlige, da de er medhjælpende til, at grundvandet bliver renere, og faskiner medvirker til, at regnvand, som allerede er rent, bliver sendt på renseanlægget. En faskine letter desuden kloaksystemet, da den kan håndtere store regnmængder. Faskinen er derfor en glimrende løsning, når du selv både vil gøre en indsats for grundvandet og spare på udgifter i forhold til dit eget kloaksystem.

Tag bad og vask tøj med omtanke

For at dvæle lidt ved vandforbruget bør du, hvis du vil gøre miljøet en tjeneste, tænke over, hvor lange bade du tager. Det kan godt være, det er hyggeligt at fylde badekarret med vand, men det kræver et enormt vandforbrug. Skift i stedet dine karbade ud med et almindeligt brusebad og tænk over, hvor længe du står under det varme vand. Shampoo, balsam og showergel skal der også til, når du er i bad. Ligesom rengøringsmidler er disse badeprodukter ikke just miljøvenlige. Kig eksempelvis efter Svanemærket, det nordiske miljømærke og EU-blomsten. Du vil også skåne dig selv for potentielle allergener, hvis du fravælger unødvendige tilsætningsstoffer. Både krop og tøj skal holdes rent, og når det gælder tøjet, bruger en dansker gennemsnitligt omtrent 5.000 liter vand om året på at vaske tøj. Når du vasker, kan du sørge for at fylde maskinen helt op. Vask desuden på så lav en temperatur som muligt. Der findes efterhånden en masse vaskemidler på markedet, der vasker helt rent, selvom du blot vasker på 30 grader. Dog bør du stadig vaske undertøj, håndklæder og viskestykker på 60 grader for at slå alle bakterier ihjel. Igen handler det om at vælge midler med de ’grønne’ mærkninger og tænke over mængden.

Del artiklen

Comments are closed.